Tage Danielssons Tankar från roten

Från mitten av sjuttiotalet började Tage Danielsson publicera dagsverser, tankar från roten, i tidsskriften Arbetaren. Här drivs med det mesta. Inte minst kärnkraften och IB-affären, som var stora affärer då. Dessa dagsverser gavs sedan ut i bokform. Illustrationer till verserna gjordes av Per Åhlin, som ju också tecknat Karl-Bertil Jonssons julafon. tankar-fran-roten

Han tecknade även Dunderklumpen och Alfons Åberg.

Den kanske mest kända av verserna är Monologen om sannolikheten. Den skrevs med anledning av kärnkraftsolyckan i Harrisburg, 1979, med tanke på den försumbara sannolikhet att det skulle hända igen:

"Nu har dom bestämt sig till sist, och tydligen kommit fram till att det som hände i Harrisburg inte har hänt, men att vi å andra sidan måste ha mycket bättre säkerhetsanordningar så det inte händer här också.

Och man förstår ju att dom har tvekat, för en sån olycka inträffar ju enligt alla sannorlikhetsberäkningar bara en gång på flera tusen år, och då är det ju i varje fall inte troligt att den har hänt redan nu, utan det är väl i så fall mera sannolikt att den har inträffat längre fram. Och då kommer ju saken i ett annat läge. För det kan ju inte vi bedöma nu. Då. Eller..."

tage-d

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

1 kommentarer:

kontakt sa...

Oj, var sannolikhetsmonologen ursprungligen en dagsvers? Han framförde den ju på scen som monolog, det är den versionen folk minns.