John förklarar sin kärlek till Yoko

Eftersom det är så otroligt kallt ute sitter jag hellre inne, och funderar. Nu har jag funderat lite över det här med Beatles. På deras vita album, från 1968, finns, vilket kanske är bekant för en och annan, låten "Happiness Is a Warm Gun". Den är ganska klurig i den bemärkelsen att den ändrar taktart. Mest hela tiden. Enligt John Lennon var låten menad som ett slags Rock and Roll:ens historia, fastän dess tre minuters längd.

Det var alltså John Lennon som stod för kompositionen, och dess arbetstitel var "Happiness Is a Warm Gun In Your Hand". Låten är uppdelad i fem olika sektioner, och här drar vi oss till minnes vad vi alldeles nyss läste om att låten endast är tre minuter lång.

Men det intressanta är taktbytena. Den börjar i 2/4-dels, skiftar till 3/4-dels och går vidare i 6/8-dels under gitarrsolot (alltså i "I need a fix.." sektionen). Sedan går den totalt lös i 6/8, 3/4 och 4/4. Lite senare, när Lennon snackar, går låten in i 6/4. Ja, ni hör ju själva hur urhäftigt detta är. Ialla fall för en rytmik-stofil som mig.

Ett antal tolkningar har gjorts angående titelvalet. Enligt Lennon kom idéen till låttitel efter att ha sett texten på omslaget till ett vapenmagasin. En annan tolkning är att "Warm Gun" alluderar till John Lennons sexuella begär till Yoko Ono. Här pratar vi alltså symboliskt om hans erigerade penis.

Låten var för övrigt Pauls favoritlåt på vita albumet. I övrigt var det ganska spänt bland bandmedlemmarna när albumet spelades in. lennon

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

0 kommentarer: