Gaza

Fast man inte kan tro det när man går in här så har jag ganska noga följt med i nyhetsflödet vad gäller händelseutvecklingen i Gaza. Det här rör, med all rätt, upp känslor hos folk, och framför allt är det en tragedi för de närmast inblandade. Israel tar till övervåld mot ett Hamas som inte står helt utan skuld. (Däremot står civilbefolkningen i Gaza utan skuld) Hamas dumheter bör tydliggöras, samtidigt som själva sakfrågan, dödandet av oskyldiga palestinier, såklart skall läggas Israel till last.

På det hela taget är våldet från Israel oproportionerligt. Fakta är också att Hamas är en terroriststämplad organisation, om än en folkvald sådan, som med jämna mellanrum tar till avskyvärda medel i sin kamp.

Carl Bildt har lagt fram en lösning i sitt tal i Utrikesdepartementet i förmiddags. Men en sådan lösning förutsätter ju att alla parter har samma mål. Problemet är att Hamas nog inte så lätt köper en sådan lösning.

Som jag ser det är konfliktens kärna Israels drygt fyrtioåriga ockupation av Västbanken och Gaza. Fyra miljoner palestinier är militärt underkuvade. Hamas raketbeskjutningar mot Israel är brottsliga samtidigt som Israels ockupation av fyra miljoner palestinier är brottslig. Det krig som pågår just nu förvärrar bara konflikten och försvårar alla försök till fred.

Och de som drabbas här är till syvende och sist de civila. De oskyldiga.Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

0 kommentarer: